Skip to content Skip to footer

Algemene informatie

Dierverzekering

Is het verstandig om mijn huisdier te verzekeren? Deze vraag krijgen wij vaak als dierenarts op het spreekuur. Net zoals bij andere verzekeringen is de persoonlijke situatie hierin belangrijk en de polisvoorwaarden en kosten. Er zijn tegenwoordig veel verschillende dierverzekeringen beschikbaar met allemaal andere voorwaarden. Zo kan het eigen risico sterk verschillen, wordt in sommige gevallen alleen een percentage van de dierenartsenkosten uitbetaald en vergoeden bepaalde verzekeraars bijvoorbeeld ook dieetvoeding. Bij Dierenkliniek Oosterbeek proberen wij de kosten te beperken en adviseren wij u alleen uw huisdieren te verzekeren voor acute zorg (ziek dier, spoedgeval) en niet voor preventieve zorg. Wij adviseren u zeker uw huisdier te verzekeren voor deze acute zorg indien u geen financiële reserves heeft. De behandeling van een hond of kat met een gebroken poot kan bijvoorbeeld tussen de EUR 1500-2500.- kosten. U kunt dierverzekeringen vergelijken op verzekerjehuisdier.nl. Indien u nog specifieke vragen hierover heeft kunt u ons natuurlijk ook contacteren.

Reizen met uw dier

Veel mensen vinden het prettig om hun huisdier mee te nemen tijdens hun vakantie. Dit kan, echter u moet aan een aantal zaken denken. Allereerst moet uw huisdier een officieel Europees dierenpaspoort hebben en goed zijn geïdentificeerd. Veel in Nederland gefokte honden krijgen automatisch een Europees dierenpaspoort mee van de fokker, bij katten is dit anders, veel katten hebben een vaccinatieboekje, wat niet een officiële status heeft. Bij twijfel kunt u ons altijd even vragen om te controleren of u de goede papieren heeft. Huisdieren worden tegenwoordig bijna allemaal gechipped met een microchip. Bij het chippen wordt het huisdier dan ook geregistreerd bij een huisdierendatabase. Als u het chipnummer weet kunt u de gegevens nalezen chipnummer.nl.

Alle zoogdieren moeten in bijna alle landen ook gevaccineerd worden met een rabiësvaccin (=hondsdolheid), dit moet minimaal 21 dagen voor het vertrek naar het buitenland worden gedaan. Daarnaast gelden er in sommige landen nog andere regels, zo moeten dieren die naar de UK of Scandinavië gaan voor vertrek door een dierenarts worden onderzocht en moet er een parasietenbehandeling worden uitgevoerd en worden afgetekend. Specifieke regels per land (in Europa) kunt u terugvinden de website van LICG.

Neemt u uw huisdier mee naar Zuid Europa dan moet u ook denken aan bepaalde parasieten zoals hartworm en Leishmania (een parasiet die wordt overgedragen door zandvliegen). Neem op tijd contact met ons op, zodat wij u hierin goed kunnen adviseren, meer informatie hierover is terug te lezen op de website van LICG.

Chippen

Vroeger werden dieren op heel verschillende manieren geïdentificeerd, tegenwoordig doen wij dit bijna uitsluitend met een microchip. Zowel honden, katten als konijnen en knaagdieren worden gechipped, maar bijvoorbeeld ook vogels, reptielen en zelfs vissen. Een microchip is zo groot als een rijstkorrel en wordt onder de huid geïnjecteerd, dit is in de meeste gevallen niet pijnlijk, een huisdier moet wel goed worden vastgehouden tijdens het chippen. In Nederland is het verplicht om honden voordat ze zeven weken zijn te laten chippen, voor katten is deze verplichting er nog niet. Wij adviseren echter wel altijd uw huisdier te laten chippen. Ook voor bijvoorbeeld binnenkatten is dit belangrijk. Als een huisdier uit het raam valt of via de deur ontsnapt kan een chip helpen uw huisdier weer terug te vinden. Meer informatie over het chippen vindt u op de website van LICG.

Welk huisdier mag ik houden?

Er zijn heel veel diersoorten die u kunt houden als huisdier. Natuurlijk zijn honden en katten heel populair als huisdier, maar ook konijnen, cavia’s, hamsters, ratten en muizen worden veel gehouden. Ook zijn er veel mensen die vogels (postduiven, kippen, kanaries, parkieten) en vissen (goudvissen, tropische vissen en kois) houden. Reptielen worden ook steeds populairder, zo worden veel baardagamen, rattenslangen en leguanen gehouden. Over het algemeen kunnen veel dieren verantwoord worden gehouden mits er aan bepaalde voorwaarden kan worden voldaan. Goede huisvesting en specifieke voeding zijn essentieel, het hebben van soortgenoten bij sociale dieren is natuurlijk ook cruciaal. Tevens moet de eigenaar dagelijks het huisdier goed observeren om zo te controleren of er geen afwijkend gedrag wordt gezien, wat een teken van ziekte kan zijn. U kunt zich voorstellen dat dit bij een leguaan of slang soms moeilijker te zien is, echter ook bij konijnen kunnen voortekenen van ziekte zeer subtiel zijn, waardoor deze gemist kunnen worden. Tegenwoordig is veel informatie beschikbaar op het internet, over het goed huisvesten en voeden van specifieke diersoorten. Via deze link kunt u vinden welke diersoorten u volgens de Nederlandse wetgeving mag houden.