Skip to content Skip to footer

Informatie over katten

Geschiedenis

De eerste tekenen van het samenleven tussen katten en mensen zijn gevonden rondom het jaar 3000 voor Christus in het Oude Egypte. Studies wijzen uit dat de Afrikaanse Wilde Kat de voorouder is van de gedomesticeerde huiskat. Nog steeds leeft deze wilde katachtige als huisdier bij bepaalde Afrikaanse stammen. Genetisch gezien is het wetenschappers niet gelukt om de Afrikaanse Wilde Kat te onderscheiden van de huiskat. Het wilde dier kwam waarschijnlijk naar de Egyptische mensen toe, waar zich graanschuren bevonden. In deze schuren krioelde het namelijk van de muizen en ratten. De Egyptenaren waren hier waarschijnlijk erg blij mee.

De oude Grieken waren zo enthousiast over de katten die bij de Egyptenaren leefden, dat ze een paar katten stalen voor ‘eigen gebruik’ in Griekenland. Rond 900 voor Christus zijn de eerste bewijzen te vinden van de gedomesticeerde kat in Europa. Uiteindelijk verkochten de Egyptenaren gedomesticeerde katten aan allerlei volkeren. Op deze wijze was de kat rond het jaar 500 voor Christus ook gewoon geworden in China. Romeinse keizers kregen katten als cadeau. Langzamerhand gingen ook lieden van gewone afkomst katten houden. In Europa en Azië vermengde de huiskat zich met inheemse wilde katten, waardoor er allerlei kattenrassen ontstonden zoals we die vandaag de dag kennen.

Kattengedrag

Katten zijn geen kleine honden, zeker niet wat betreft het gedrag. Katten zijn meer solitaire dieren, maar kunnen toch ook heel sociaal zijn. Gedragsuitingen zijn vaak veel subtieler, soms herkent een iegnaar bepaald gedrag bij zijn/haar kat niet. Hierdoor kan ook probleemgedrag ontstaan, zoals agressief gedrag of plassen in huis. Het is belangrijk om in deze gevallen uit te sluiten dat er lichamelijke problemen spelen en het gedrag goed te observeren om het hinderlijke gedrag af te leren of te voorkomen. Een kattengedragsdeskundige kan u hierbij helpen, lees meer hierover op Kattenkenniscentrum.nl.

Kittens

Kittens mogen wettelijk gezien vanaf 8 weken naar een nieuwe eigenaar, hoewel sommige mensen wachten tot 12 weken om de kat langer te socialiseren. Op 9 en 12 weken worden de meeste kittens gevaccineerd tegen katten- en niesziekte. Het is niet verplicht om katten te laten chippen, maar zeker wel aan te raden. De meeste katten worden geslachtsrijp vanaf 6-7 maanden leeftijd. Om ongewenste nestjes te voorkomen, adviseren we dan ook om poesjes vanaf 6 maanden leeftijd te steriliseren. Ongecastreerde katers kunnen ver buiten zwerven, meer vechten, in huis gaan sproeien en natuurlijk kittens verwekken, dus adviseren we deze te laten castreren op 6 maanden leeftijd.

Voeding

Voeding is natuurlijk essentieel om uw kat gezond te houden. Meestal krijgt u van de fokker of van medewerkers van een asiel informatie waarmee de kat is gevoed. Het is altijd raadzaam om dit bij plaatsing in een nieuw huis te continueren. Om verschillende redenen kunt u ervoor kiezen de voeding te veranderen, het is altijd raadzaam dit langzaam te doen, zodat de darmflora zich hieraan kan aanpassen. Veel katten worden met brokken (geperst of geëxtrudeerd) gevoed, sommige mensen kiezen voor zogenaamde natte voeding (ingevroren of verse producten). In principe kunt u op veel manieren uw kat goed voeden, overal zitten natuurlijk voor- en nadelen aan. Op onze kliniek is onder meer Sanimed voeding verkrijgbaar, kwalitatief hoogwaardige voeding voor een gunstige prijs. Meer over deze voeding leest u op Sanimed.nl.

Voeding kan ook essentieel zijn bij het ondersteunen van dieren tijdens ziekteprocessen. Nierdiëten en hypoallergene diëten zijn hier voorbeelden van. Maar voor veel meer aandoeningen zijn er diëten ontwikkeld om de patiënt gezonder te maken. Binnen onze kliniek hebben wij voor het merk Hill’s Pet Nutrition gekozen voor hun assortiment aan specifieke dieetvoedingen. Dit bedrijf doet veel onderzoek om zo goed mogelijke diëten voor uw huisdier te ontwikkelen, lees meer hierover op HillsPet.nl.

Senioren

Zoals al eerder beschreven is kattengedrag subtiel. Vaak herkennen wij afwijkend gedrag niet bij een kat. Ook u als eigenaar kan bepaalde signalen bij uw kat missen. Dit is soms een groot probleem, bijvoorbeeld bij bepaalde aandoeningen die bij de kat vaak voorkomen op oudere leeftijd. Nier- en schildklierproblemen en bijvoorbeeld suikerziekte zijn aandoeningen bij de oudere kat die subtiel beginnen. Vaak merkt u niets aan uw kat terwijl het ziekteproces al wel is begonnen. Dit is onder meer een reden waarom wij als dierenkliniek uw kat graag iedere 12 maanden in de praktijk willen zien om te kunnen onderzoeken. Tijdens een klinisch onderzoek wordt uw kat onder meer gewogen en wordt er naar het hart geluisterd. Gewichtsverlies is vaak een eerste teken van problemen bij verschillende aandoeningen. Ook veel drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij verschillende zieketen bij de ouder wordende kat. Bij Dierenkliniek Oosterbeek hebben wij de meest moderne apparatuur om bloed- en urineonderzoek uit te voeren om in een vroege fase deze aandoeningen te kunnen diagnosticeren. Een voorbeeld waarbij bloed- en urineonderzoek belangrijk was om tot een diagnose te komen bij een oudere kat, was bij Coco (zie link).