Skip to content Skip to footer

Tandheelkunde

Tandheelkundige problemen komen heel veel voor bij dieren, zowel bij huisdieren als bij dieren in het wild. Bij Dierenkliniek Oosterbeek is veel ervaring aanwezig om deze tandheelkundige problemen te verhelpen.

Parodontologie

Net zoals bij mensen ontstaat ook bij huisdieren na elke maaltijd een laagje plaque op de tanden en kiezen van het gebit. De mate van plaquevorming hangt af van de aard van de voeding, de manier van eten, de hoeveelheid en samenstelling van het speeksel in de mond. Ook de vorm van het gebit en de grootte van de elementen kan bijdragen aan meer of minder vorming van tandplaque. Na verloop van tijd verkalkt dit tandplaque en wordt het tandsteen. Het oppervlak van dit tandsteen is ruw, waardoor nog makkelijker extra tandplaque hier zich ophoopt en grote formaties aan tandsteen ontstaan. 75% van de dieren boven de drie jaar hebben al tandsteen en behoeven tandheelkundige zorg. Net als bij mensen hebben huisdieren regelmatig tandheelkundige zorg nodig in de vorm van een gebitscontrole en reiniging. Als dit regelmatig wordt gedaan blijft het tandvlees gezond en voorkomen we parodontitis. Parodontitis ontstaat vaak bij ernstige tandplaque en tandsteenvorming waardoor er zogenoemde pockets ontstaan en waarbij het tandvlees, de weefsels om de tand en het kaakbot ontstoken raken. Als deze situatie langer bestaat komen elementen los te staan en kunnen op den duur uitvallen. Parodontitis is een ernstige bedreiging voor de gezondheid en welzijn van uw huisdier.


Endodontologie

Naast ontstekingen van de weefsels om de tand kan de tand zelf ook beschadigd raken door trauma. Als de tand afbreekt kan het wortelkanaal worden geopend. Dit is natuurlijk pijnlijk en kan ontstekingen aan de wortelpunten veroorzaken. Katten kunnen hun hoektanden breken door andere katten te bijten en honden kunnen bijvoorbeeld hun scheurkiezen beschadigen door te bijten op een bot. Bij Dierenkliniek Oosterbeek kunnen wij in dergelijke gevallen met een eigenaar een keuze maken om het element te verwijderen d.m.v. een chirurgische extractie of om te kiezen voor een wortelkanaalbehandeling. Bij hoektanden kiezen wij meestal voor deze laatste optie omdat hoektanden een belangrijke functie hebben in het oppakken van voorwerpen, het laten sluiten van het gebit en hoektanden hebben een sociale functie (verdedigen, dreigen). Het doel van een wortelkanaalbehandeling is het element te behouden door het wortelkanaal leeg te maken, schoon te maken en op te vullen, zodat de wortelpunt geheel afgesloten raakt waardoor in dit gebied geen ontsteking ontstaat. Na een wortelkanaalbehandeling moeten regelmatig dentale röntgenfoto’s worden gemaakt om het resultaat van de behandeling te controleren.

Persisterende elementen

Ook honden en katten hebben een melkgebit, dit melkgebit komt vaak na een paar weken, na de geboorte door en wisselt tussen de 4-7 maanden afhankelijk van het ras. Regelmatig komt het voor dat er stoornissen ontstaan bij het wisselen en dat melkelementen blijven staan, terwijl het permanente element op die blek al is doorgebroken. In dit geval adviseren wij op tijd in te grijpen door deze melkelementen (operatief) te laten verwijderen. Hiermee voorkomen wij dat het permanente gebit scheefgroeit waardoor problemen ontstaan. Omdat dit bij jonge dieren voorkomt zijn veel eigenaren erg huiverig voor een narcose. Bij Dierenkliniek Oosterbeek hebben wij veel ervaring met het behandelen van jonge dieren en kiezen wij voor een lichte en korte anaesthesie. Jonge dieren hoeven maar 4-5 uur nuchter te zijn voorafgaand aan de behandeling.

Orthodontie

Dierenkliniek Oosterbeek is gespecialiseerd in standsafwijkingen (malocclusies) van het gebit bij honden en katten. Al meer dan 15 jaar behandelen wij honden en katten uit heel Nederland met deze aandoening. Malocclusies kunnen een verschillende oorsprong hebben, bijvoorbeeld dat er een disbalans is tussen de lengte van boven- en onderkaak. Ook kan door trauma of door persisterende melkelementen een malocclusie bestaan. Wij raden altijd aan om bij de eerste constatering of verdenking van een malocclusie een afspraak te maken op de kliniek. Zo kunnen wij soms met een goed advies en een eenvoudige handeling de malocclusie verbeteren of verhelpen. In sommige gevallen is het een optie/is het raadzaam om te behandelen met vaste apparatuur (een beugel).

Fracturen

Kaakfracturen komen ook regelmatig voor, bijvoorbeeld bij katten die uit het raam vallen of bij kleine hondenrassen waarbij een scheurkies uit de onderkaak wordt verwijderd. Deze fracturen zijn soms lastig te behandelen, maar met de nodige hulpmiddelen kunnen wij vaak deze fracturen genezen. Hierbij moeten röntgenfoto’s worden gemaakt van de kaak en kunnen soms orthopedische materialen gecombineerd met orthodontische materialen uitkomst bieden.

Oncologie

Helaas komen tumoren in de mond regelmatig voor in de mond- en neusholte van honden en katten. Sommige tumoren zijn zeer agressief en kunnen slecht worden behandeld. Diagnostiek en goed palliatieve zorg is natuurlijk wel bijzonder belangrijk om het welzijn van uw huisdier te garanderen. Bepaalde tumoren zijn echter wel goed te behandelen, zeker als ze in een vroege fase worden waargenomen. Onderzoek onder sedatie en met het nemen van biopten van verschillende weefsels kunnen we tot een diagnose en prognose komen.

Restauratieve tandheelkunde

Bij kleine beschadigingen aan tanden en kiezen (glazuurdefecten) kunnen wij ervoor kiezen deze elementen te behandelen met een ‘facing’. Soms wordt door een infectie of erfelijke aandoening de glazuurlaag bij puppy’s of kittens niet goed aangelegd waardoor het noodzakelijk is het gebit te reinigen en het gebit te ‘sealen’. Bij wijze van spreken brengen wij een kunstglazuur laag aan op de tanden en kiezen van een dergelijke patiënt.