Laboratorium
Bij Dierenkliniek Oosterbeek hebben wij een uitgebreid laboratorium om in de kliniek zelf bloed-, urine- of ontlastingsonderzoek uit te voeren.
Bloedonderzoek
We hebben verschillende bloedanalyseapparaten op de praktijk staan, waarmee we een uitgebreid bloedonderzoek kunnen uitvoeren. We kunnen onder andere kijken naar: nieren, lever, eiwitten, suiker, zoutbalans. Daarnaast kunnen we het aantal rode en witte bloedcellen meten om te kijken naar mogelijke bloedarmoede of ontstekingsbloedbeeld. Tot slot kunnen wij op de praktijk een aantal specifieke hormoontesten uitvoeren, zoals een schildklierbepaling bij de kat of een progesteronmeting bij de teef (om het ideale dektijdstip te bepalen).
Urineonderzoek
Het onderzoeken van urine wordt vaak onderschat, maar kan zeer veel informatie opleveren. Zo kunnen we kijken naar de mate van concentratie (hoe waterig is de urine), de aanwezigheid van bloed, kristallen of vreemde cellen en (indien we steriele urine hebben) de aanwezigheid van bacteriën. Voor elk probleem wordt bepaald of we steriele urine nodig hebben (hiervoor prikken we de blaas aan met een klein naaldje) of dat u zelf thuis urine op kunt vangen. Op de praktijk hebben wij een urineanalyseapparaat beschikbaar die zelf systematisch door een bezinksel van het urinemonster heen gaat om zo te bepalen waar het bezinksel uit bestaat. Zo krijgen we een heel gedetailleerde analyse van mogelijk aanwezig blaasgruis, lichaamscellen en bacteriën. Zo kunnen wij nog beter bepalen wat er mogelijk aan de hand is, een diagnose stellen en een gerichte therapie inzetten.
Ontlastingsonderzoek
Als er sprake is van afwijkende ontlasting, kunnen we op de praktijk een zogenaamde Giardia-test uitvoeren. Dit is een darmparasiet die zeer veel voorkomt (met name bij jonge dieren). Voor deze test hebben wij van 3 dagen een beetje ontlasting nodig. Als er meer onderzocht moet worden op de ontlasting, sturen wij deze op naar het externe laboratorium.