Informatie over honden
Geschiedenis
Zo’n 15000 jaar geleden zijn mensen begonnen met het domesticeren van wolven en hieruit is onze trouwe viervoeter voortgekomen. Door te fokken op verschillende kenmerken zijn er ondertussen rond de 350 verschillende erkende hondenrassen ontstaan die zowel qua uiterlijk als karakter enorm van elkaar kunnen verschillen. Door al deze verschillen is er voor vrijwel elk baasje een geschikte hond!
Welk ras is geschikt voor mij?
Het is bijzonder belangrijk om goed na te denken wek ras geschikt is voor uw situatie en niet alleen naar het uiterlijk of de kleur van de hond te kijken. Zo hebben bepaalde rassen heel veel behoefte aan beweging of moeten mentaal uitgedaagd worden (werken) om gezond te blijven. Bepaalde rassen zijn redelijk makkelijk op te voeden (Retrievers, Spaniels), bepaalde rassen hebben een heel intensieve en consequente opvoeding nodig (Herders, Rottweilers). Voordat u een hond gaat kopen is het goed om u te oriënteren wat u aanspreekt en wat bij u past. Een hondententoonstelling is een mooie gelegenheid om veel rassen te kunnen zien en met fokkers/eigenaren te kunnen praten. Evenementen met rashonden kunt u vinden op HoudenvanHonden.nl.
Een rashond of kruising?
Jaarlijks worden er in Nederland tussen de 120.000 en 150.000 puppy’s geboren of geïmporteerd, ongeveer 40.000 van deze pups zijn stamboomhonden. Helaas is er in Nederland een grote handel in (illegaal) geïmporteerde pups die bijvoorbeeld op marktplaats worden verhandeld. Wij raden u altijd aan om een in Nederland gefokte pup te kopen of om een hond via een asiel uit te zoeken. Het voordeel van een stamboomhond is dat deze volgens regels is gefokt, de ouderdieren vaak aanwezig zijn en de fokker u veel informatie kan meegeven. Een stamboomhond is altijd gevaccineerd, gechipped en heeft een Europees dierenpaspoort. Daarnaast worden stamboomhonden vaak met een koopcontract verkocht waardoor u als koper bepaalde garanties krijgt. Waar moet u bij een fokker op letten als u een pup wilt kopen? Kijk op LICG.nl.
Het aanbod van honden uit een asiel is heel wisselend. U moet zich goed laten voorlichten door medewerkers van het asiel om tot een goede match te komen. Sommige asieldieren hebben bepaalde gedragsproblemen waar u rekening mee moet houden, het is natuurlijk wel erg fijn als asieldieren een goed huis krijgen. Opvanghonden uit het buitenland (Spanje, Griekenland, Turkije) zijn tegenwoordig ook heel populair, maar regelmatig zien wij hier grote problemen bij. Soms blijven honden een heel leven angstig voor prikkels, waardoor het lastig is om met zo’n hond samen te leven. Daarnaast hebben honden uit deze landen soms ernstige aangeboren problemen of infectieziekten zoals hartworm en Leishmania. Ook zijn er in Nederland heel veel stichtingen actief die honden in Nederland importeren, helaas zijn sommige stichtingen niet heel betrouwbaar en professioneel. Laat u zich dus goed voorlichten en informeren. Meer informatie over het aanschaffen van een hond vindt u op HoudenvanHonden.nl.
Hoera, een pup in huis!
Vanaf een leeftijd van 8 weken mag een pup in Nederland worden verkocht. Dit is een goede leeftijd voor een pup om naar een nieuw huis te gaan; de pup eet al vaste voeding, voor de socialisatie is het op deze leeftijd belangrijk om te wennen aan nieuwe omstandigheden en situaties. Pups zijn op 6 weken gevaccineerd en al een aantal maal ontwormd, dit moet op 9 weken herhaald worden. Meestal is dit de leeftijd dat wij een pup voor het eerst in de kliniek zien. Op 12 weken moet de pup de laatste vaccinatie krijgen om een goede basisbescherming te krijgen tegen de meest voorkomende ziekten die bij honden voorkomen. Het bestrijden van wormen, mijten en vlooien is natuurlijk ook heel belangrijk, zeker bij jonge pups die nog geen weerstand hebben opgebouwd. Meer informatie hierover vindt u op: Het eerder genoemde socialiseren is ook erg belangrijk op deze leeftijd. Veel verschillende ervaringen opdoen is belangrijk zodat de pup hier aan kan gaan wennen. Een keer mee naar de markt, een kort ritje in de auto en trien en mee naar school of kinderboerderij. Dit alles geeft de pup de mogelijkheid om hieraan te wennen waardoor vreemde prikkels ook bij het ouder worden goed kunnen worden verwerkt. Meer informatie over het socialiseren van een pup vindt u op HoudenvanHonden.nl.
Wij adviseren altijd met uw pup op pupcursus te gaan, leerzaam voor u en uw hond. Wij adviseren dit te doen bij een gecertificeerde instructeur, bijvoorbeeld bij KC Arnhem.
Voeding
Voeding is natuurlijk essentieel om uw hond gezond te houden. Meestal krijgt u van de fokker of van medewerkers van een asiel informatie waarmee de hond is gevoed. Het is altijd raadzaam om dit bij plaatsing in een nieuw huis te continueren. Om verschillende redenen kunt u ervoor kiezen de voeding te veranderen, het is altijd raadzaam dit langzaam te doen, zodat de darmflora zich hieraan kan aanpassen. Veel honden worden met brokken (geperst of geëxtrudeerd) gevoed, sommige mensen kiezen voor zogenaamde natte voeding (ingevroren of verse producten). In principe kunt u op veel manieren uw hond goed voeden, overal zitten natuurlijk voor- en nadelen aan. Op onze kliniek is onder meer Sanimed voeding verkrijgbaar, kwalitatief hoogwaardige voeding voor een gunstige prijs. Meer over deze voeding leest u op Sanimed.nl.
Voeding kan ook essentieel zijn bij het ondersteunen van dieren tijdens ziekteprocessen. Nierdiëten en hypoallergene diëten zijn hier voorbeelden van. Maar voor veel meer aandoeningen zijn er diëten ontwikkeld om het dier gezonder te maken. Binnen onze kliniek hebben wij voor het merk Hill’s Pet Nutrition gekozen voor hun assortiment aan specifieke dieetvoedingen. Dit bedrijf doet veel onderzoek om zo goed mogelijke diëten voor uw huisdier te ontwikkelen, lees meer hierover op HillsPet.nl.