Skip to content Skip to footer

Röntgendiagnostiek

Dierenkliniek Oosterbeek beschikt over een modern digitaal DR-röntgensysteem. Hierbij wordt een foto gelijk bij het afdrukken op een computerscherm getoond. Zo kunnen kwalitatief zeer goede röntgenfoto’s worden genomen.

In de Praktijk

Vaak wordt rontgendiagnostiek gebruikt om beelden te maken van botten en gewrichten van uw huisdier. Zo kunnen fracturen worden gediagnostiseerd, maar ook veel andere aandoeningen kunnen met röntgenfoto’s worden waargenomen. Zo kan d.m.v. röntgenfoto’s ook goed gekeken worden naar het longveld en de hartschaduw, waarbij long- en hartproblemen kunnen worden gezien. Ook bij mogelijke verstoppingen en obstructies in het maagdarmkanaal kunnen röntgenfoto’s helpen om te zien wat er precies aan de hand is.

Fokgeschiktheid

Heupdysplasie, elleboogdysplasie en patellaluxatie zijn drie verschillende orthopedische problemen die erfelijk zijn. Daarom worden veel honden waarmee gefokt wordt op deze aandoeningen gecontroleerd. Dierenkliniek Oosterbeek heeft veel ervaring met het maken van röntgenfoto’s van deze erfelijke aandoeningen. Als kliniek willen wij graag bijdragen aan het fokken van gezonde en sociale honden in Nederland.

Sedatie

Bij het maken van röntgenfoto’s is het soms nodig het huisdier een beetje te laten slapen, dit noemen wij sederen. Wij kiezen er graag voor om een aantal middelen toe te dienen via het bloedvat, wij plaatsen daarom een katheter in de voorpoot. Zo kunnen wij een heel kleine hoeveelheid slaapmiddel en spierverslapper toedienen om op deze manier kwalitatief goede foto’s te kunnen maken. Wij vragen u daarom ook altijd met uw dier nuchter op de kliniek te komen. Dit betekent 8 uur voorafgaand aan de afspraak uw huisdier niet te laten eten, drinken mag wel.