Skip to content Skip to footer

Vaccinaties

Het internet staat vol informatie hierover, maar bevat helaas ook veel onwaarheden. Wij hebben daarom op basis van wetenschappelijke artikelen onderstaande samenvatting gemaakt en geprobeerd antwoord te geven op de vragen die we regelmatig horen.

Wat is vaccineren?

Met een vaccinatie wordt een heel kleine concentratie van een ziektekiem ingespoten om te zorgen dat het lichaam hier een goede immuunrespons op maakt. Het dier wordt niet ziek (daar is het te weinig voor), maar het lichaam heeft wel antistoffen aangemaakt en cellen onthouden de ziektekiem. Mocht het dier later dan de kiem echt oplopen, kan het immuunsysteem enorm snel reageren waardoor geen infectie plaatsvindt. Er zijn twee soorten bescherming door het immuunsysteem van uw huisdier, de zogenaamde cellulaire en humorale immuniteit. De cellulaire immuniteit kunnen we niet goed meten, de humorale immuniteit kunnen we meten door de hoeveelheid antilichamen te meten in het bloed tegen een bepaalde ziekte.

Waarvoor kan uw hond of kat een vaccinatie krijgen in onze kliniek?

We vaccineren uw hond standaard tegen parvo, distemper, CAV-1, leptospirose en kennelhoest. Uw kat krijgt altijd een vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte. Daarnaast zijn er nog een hele reeks aanvullende vaccinaties beschikbaar, die gegeven kunnen worden indien een dier hier een verhoogd risico op loopt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de ziekte van Lyme, FelV-FiV, Rabiës, et cetera.

Waarom worden mensen vaak alleen als baby gevaccineerd en moet mijn dier elk jaar opnieuw een vaccinatie?

Dit is een zeer begrijpelijke vraag, het antwoord is echter niet heel zwart-wit. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van een vaccinatie bij hond en kat en de duur van de bescherming die een vaccin biedt. Vroeger werd er elk jaar gevaccineerd tegen elke ziekte, onder het motto: “baat het niet dan schaadt het ook niet”. Dat is gelukkig de laatste jaren steeds beter bijgesteld, waardoor we nu vaccineren “op maat”.

Een specifieke vaccinatie voor uw hond

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat na de puppyvaccinaties en een cocktailenting op 1-jarige leeftijd, het merendeel van de honden een langdurige bescherming heeft tegen drie van de meest voorkomende ziektes (parvo, CAV-1 en distemper, de DHP enting), soms langer dan zeven jaar of zelfs de rest van hun leven! Het probleem zit hem er alleen in dat dit voor elk dier verschillend is omdat elk individu verschillend reageert op vaccinatie. Daarom is er in de algemene vaccinatierichtlijnen opgenomen om voor deze drie ziektes in elk geval éénmaal in de drie jaar te vaccineren zodat we zeker weten dat ze beschermd blijven.

Vaccinaties tegen specifieke ziektes bij uw hond

U kunt ervan uitgaan dat uw hond, kat of ander huisdier bij Dierenkliniek Oosterbeek gevaccineerd wordt tegen de meest voorkomende ziektes. Een ander verhaal is het bijvoorbeeld bij de vaccinatie tegen ziekte van Weil en kennelhoest. Er is gebleken dat na vaccinatie van deze ziektes helaas vrijwel nooit immuniteit langer dan één jaar optreedt. Leptospirose is een bacterie en daar bouwt het lichaam sowieso veel trager en minder goede immuniteit tegen op dan tegen virussen. De conclusie is dus dat het heel goed kan zijn dat uw hond na zijn pupvaccinaties de rest van zijn leven beschermd is, alleen slechts tegen een aantal ziektes, en zelfs dat geldt niet voor elke hond.

Vaccinaties tegen veel voorkomende ziektes bij uw kat

Bij de kat is gebleken dat er na de kittenvaccinaties en een cocktailenting op 1-jarige leeftijd, langdurige immuniteit kan ontstaan voor kattenziekte (parvo), soms wel 14 jaar! Helaas is dit niet het geval bij de niesziektevaccinatie; deze biedt vrijwel nooit langer bescherming dan 12 maanden.

Elk jaar een vaccinatie, geeft dat niet heel veel bijwerkingen op lange termijn?

De vaccins voor huisdieren blijven altijd in ontwikkeling en de huidige vaccins zijn zeer veilig. Er treden zeer zelden bijwerkingen op bij vaccinaties bij uw hond kat, of ander huisdier. De meest voorkomende complicatie is een lichte zwelling op de plaats van injectie. Zeer zelden kan er een immuun gemedieerde ziekte ontstaan na vaccinatie of een anafylactische shock. Bij de kat is het mogelijk dat er zich op de plaats van injectie een tumor ontwikkelt (Feline Injection Site Sarcoma); de kans hierop is 1:10000. De laatste tijd zijn er geruchten dat vaccinaties bij sommige honden epilepsie kunnen veroorzaken; hiertussen is echter geen verband aangetoond.

Mijn hond/kat is nooit gevaccineerd en heeft nooit iets opgelopen, dus is dat vaccineren niet gewoon onzin?

De ziektes waartegen we vaccineren komen gelukkig steeds minder vaak voor in ons land, dus de kans dat uw dier deze oploopt is ook niet heel groot. Daarnaast is er het begrip “groepsimmuniteit”: als alle dieren om u heen wel goed gevaccineerd zijn, kan een ziekte zich niet verspreiden en zal die uw dier ook niet bereiken. Uw hond/kat is dan dus eigenlijk beschermd omdat andere baasjes hun huisdier hebben laten vaccineren!

Wij adviseren u graag over de beste vaccinatiebehandeling voor uw hond, kat of ander huisdier

Zoals u ziet, is er veel te doen rondom de vaccinatie van uw hond, kat of ander huisdier, ook in onze kliniek in Oosterbeek. Het belangrijkste is natuurlijk dat uw huisdier optimaal beschermd is, zonder dat hij of zij belast wordt met onnodige vaccinaties. Onderbouwd door bovenstaande samenvatting van verschillende artikelen, adviseren wij dan ook om uw hond of kat in elk geval de puppy/kitten-vaccinaties te geven en de vaccinatie op 1-jarige leeftijd. Daarnaast is een jaarlijkse vaccinatie tegen de ziekte van Weil (hond) en niesziekte (kat) nodig om uw dier hiertegen te beschermen. Los daarvan is het goed mogelijk dat uw hond/kat verder een heel aantal jaren goed beschermd is tegen de andere veelvoorkomende ziektes (DHP en kattenziekte). Wilt u meer weten over de mogelijke vaccinaties of andere behandelingen voor uw hond, kat of ander huisdier? Neem dan contact met ons op!