Skip to content Skip to footer

Februari: maand van het gebit

D


e maand februari staat in het teken van gebitsverzorging.

Helaas heeft de verzorging van het gebit van onze huisdieren nog niet zo’n hoge prioriteit als dat wij wensen. Het gebit van honden of katten wordt op dezelfde manier ‘vies’ als dat van ons. Er blijven etensresten achter in de bek van het dier na het eten, maar ook het speeksel uit de speekselklieren creëert tandplak op de tanden en kiezen. Bij een (liefst dagelijkse) gebitsverzorging zal dit tandplak verwijderd worden door bijvoorbeeld poetsen of mechanische reiniging. Door het poetsen wordt het tandplak en vuil verwijderd, waardoor het gebit schoon blijft. Wordt tandplak niet na verloop van tijd verwijderd, zal dit overgaan in tandsteen. Tandsteen is, zoals de naam al zegt, hard en niet meer te verwijderen door middel van poetsen. Het oppervlak van de tanden en kiezen wordt ruwer waardoor er gemakkelijker nieuw vuil en tandplak bij komt. Als dit langere tijd onopgemerkt blijft, zal het gebit steeds viezer worden met alle gevolgen van dien.

Onze huisdieren zijn een meester in het verbergen van pijn of ongemakken, ze zullen dus niet snel aangeven als ze pijn hebben bij het eten. Vaak merkt de eigenaar pas een gebitsprobleem op op het moment dat het dier uit zijn bek begint te stinken of slecht of helemaal niet meer wil kauwen op voeding of botten. Helaas betekent dit vaak dat de conditie van het gebit dan echt al slecht(er) is en is het niet altijd meer te behandelen met alleen een gebitsreiniging.

Daarom vinden wij als dierenkliniek het zo belangrijk dat de gebitsverzorging bij huisdieren beter onder de aandacht wordt gebracht. Eigenlijk zouden wij het liefst dagelijks ook het gebit van onze huisdieren moeten verzorgen. Er zijn ontzettend veel manieren om het gebit te verzorgen, denk aan het poetsen van het gebit tot aan speciale brokken voor een mechanische reiniging. Door het gebit beter te verzorgen kunnen wij (meestal) voorkomen dat er tanden of kiezen verwijderd moeten worden.

In de maand februari hebben wij een speciale actie voor u en uw huisdier:
– Wij bieden u een GRATIS gebitscontrole aan bij de dierenarts. De dierenarts beoordeeld het gebit en geeft hierbij een gepast advies op maat. Dit kan een eventuele gebitsbehandeling zijn of het opstarten van een juiste gebitsverzorging.
– U krijgt 20% korting op alle gebitsverzorgende producten.
– U krijgt 20% korting op de gebitsbehandeling.

Deze actie geldt voor de gehele maand februari.*

*M.u.v. de gespecialiseerde tandheelkunde behandelingen en Gelrepashouders. Bij Gelrepashouders wordt de reguliere korting aangehouden.