Skip to content Skip to footer

Vuurwerkangst hond & kat

A

ngst en stress bij uw huisdier rondom de jaarwisseling verminderen? Wacht dan niet te lang en start nu al met oefenen, supplementen en/of medicatie om de angst te onderdrukken. Lees hieronder verder over de verschillende opties.

De jaarwisseling is een periode van feest en vreugde, maar voor onze huisdieren helaas vaak een periode vol angst en stress. Misschien kunt u zich nog herinneren hoe de vorige jaarwisseling(en) waren voor uw huisdier? Was uw huisdier al vanaf de eerste knal, vaak weken voor de jaarwisseling erg bang? Durfde uw hond met de avond wandeling nog fatsoenlijk naar buiten? Kan hij/zij redelijk snel en zelf herstellen na een schrikreactie? Werd uw huisdier mogelijk in de laatste dagen pas bang of wellicht alleen op oud- en nieuwjaarsdag zelf?

Mocht uw hond of kat al weken voor de jaarwisseling erg bang en gestrest zijn, dan is het verstandig om niet te wachten met handelen tot hij/zij al bang is, maar om nu al actie te ondernemen! Dit kan o.a. met training, supplementen en/of medicatie om uw huisdier te ondersteunen.

Training:
U kunt online geluidsfragmenten opzoeken van vuurwerk knallen. Zet deze thuis op, uiteraard eerst op een laag geluidsniveau, en ga iets leuks doen met uw hond. Bouw dit langzaam verder op en blijf leuke activiteiten (spelen en belonen) zolang de hond goed reageert op dit geluid. Start hier ruim enkele maanden van te voren mee. Let wel op: deze geluidseffecten zijn niet exact hetzelfde dan het vuurwerk rondom huis, houd hier wel rekening mee.

Supplementen:
Er bestaan supplementen die een kalmeren effect hebben op uw hond of kat. Deze supplementen verminderen de angst en helpen het dier weer sneller te ontspannen en dus te herstellen na het schrikmoment. Het is belangrijk om ruim op tijd te beginnen met deze supplementen, minimaal 2 maanden voor de jaarwisseling.

Thundershirt:
Een thundershirt is een speciaal ontworpen t-shirt welke een zachte, constante druk op het lichaam van de hond geeft. Deze druk geeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel. Dit kunt u vergelijken met het inbakeren van een baby. Let op: oefen het aan trekken en hebben van het shirt nog in een rustige periode. Zo is de hond gewend aan de handeling voordat de spannende tijd begint.

Rustgevende feromonen:
Voor katten kunt u gebruik maken van natuurlijke feromonen welke de kat kalmeren. Dit middel kan ingezet worden bij veel stress situaties bij de kat. Dit product bestaat er in een verdamper voor in het stopcontact en in een spray. Zorg ervoor dat u voor de kat eerst hebt achterhaalt wat een veilige plek is voor hem/haar. Hang de verdamper in die ruimte of spuit wat van de speciale spray op die plek. Hang de verdamper minimaal 1 week voor de jaarwisseling in de ruimte en laat hem ook een paar dagen na de jaarwisseling nog hangen.

Medicatie:
Er bestaat medicatie om de angst bij uw hond of kat te onderdrukken, waardoor uw huisdier minder hard schrikt en sneller weer kalmeert. Voor de extreem angstige honden, welke al ver voor de feestdagen erg angstig zijn, adviseren wij om al vroegtijdig met medicatie te beginnen. Deze medicatie moet een spiegel opbouwen en hierdoor adviseren wij om hier minimaal 8 weken van te voren mee te beginnen.

Merkt u aan uw hond (of kat) dat de angst en stress in de laatste paar dagen voor je jaarwisseling opbouwt, dan raden wij aan om ongeveer een week voor de jaarwisseling met de juiste medicatie te beginnen.

Voor een advies op maat en meer uitleg over de medicatie, kunt u het beste telefonisch contact opnemen met één van onze assistentes.

Wat kunt u verder nog doen om het uw hond/kat zo aangenaam mogelijk te maken rond de jaarwisseling? Denk hierbij aan de volgende tips:
-Laat uw kat in de dagen rond de jaarwisseling niet naar buiten. Wandel met uw hond op rustige momenten en het liefst in een rustige omgeving, zodat hij/zij zijn/haar behoeftes rustig kan doen. Op Oudejaarsdag kunt u het beste overdag op een rustige plek nog een lange wandeling maken, zodat u in de avond niet lang buiten hoeft te zijn.
-Kijk waar uw huisdier zich veilig voelt en maak daar een fijn plekje.
-Houd de gordijnen in de avond dicht en zet een tv/radio zender aan waar geen vuurwerk te horen is.
-Laat uw hond of kat liever niet alleen.
-Steun uw huisdier waar nodig, negeren heeft vaak een averecht effect. Probeer zelf zo kalm mogelijk te reageren.
-Probeer eventueel uw hond of kat af te leiden met spel of voeding.

Wij hopen dat de jaarwisseling en de dagen er om heen rustig verlopen voor u en uw huisdier!